REISHI (GANODERMA LUCIDUM) – IZVANREDNA SVOJSTVA KRALJA LJEKOVITIH GLJIVA

Prvi dojam se već pojavljuje na jeziku. Izrazito gorak okus koji bi mogao značiti da imate posla s Reishi – kraljem ljekovitih gljiva.

U Kini je zovu Linghzi – gljiva dugovječnosti. Međutim, ova visoka letvica nije neutemeljena. Reishi je jedan od najviše proučavanih adaptogena na Zemlji. Suvremena znanost potvrđuje njegovu učinkovitost u liječenju mnogih bolesti. Blagotvorno djeluje na srce, jetru i dišni sustav. Izvrsno djeluje u liječenju kroničnih bolesti i alergija. Izuzetno jak antivirusni agens (sprečava replikaciju HIV-a) i velika podrška u terapiji raka. No, najprije…

Što su adaptogeni?

Adaptogeni su biljke ili gljive čija konzumacija izaziva specifičan odgovor u organizmu u vidu regulacije imunološkog sustava i izazivanja niza terapijskih reakcija. Svrha ovog procesa je dovesti tijelo u stanje ravnoteže i optimalnog imuniteta. Adaptogeni su u većini slučajeva potpuno sigurni i bez negativnih nuspojava. Sve se više govori o njihovoj ljekovitosti. Koji je točno mehanizam njihova djelovanja?

Viša inteligencija prirode

Bilje i gljive, koje spadaju u prestižnu skupinu adaptogena, savršeno prepoznaju potrebe organizma na kojem rastu. Ne izazivaju uvijek iste reakcije, već su u stalnoj komunikaciji i interakciji s organizmom domaćina. Reishi je u tome pravi majstor. Kod jedne osobe može ubrzati metabolizam, a kod druge usporiti. Može smiriti imunološki sustav tamo gdje je preaktivan (autoimune bolesti su primjer preaktivnog imunološkog sustava) ili ga potaknuti kod nekoga kome je potreban.

Izuzetno je snažno antivirusno i antibakterijsko sredstvo, kao i saprofit – što znači da se hrani onim što je mrtvo kako bi ga transformiralo u novi oblik energije i hrane za cijelu šumu. Upravo to čini, raste na starim ili bolesnim stablima i ubrzava proces razgradnje mrtve tvari u tlo koje služi svim bićima koja žive u šumi. Može biti domaćin starog, trulog panja. Ali to može biti i naše tijelo. Tada će Reishi parazitirati na onome što je trulo, mrtvo i ograničavajuće u nama samima.

Zdravstvene prednosti reishija – čemu pomaže?

Reishi sadrži više od stotinu različitih polisaharida (uključujući i ključne beta-glukane), te triterpene i polifenole koji imaju iznimno blagotvorno djelovanje na organizam. Ti se spojevi vežu za stanice imunološkog sustava (npr. makrofage) i šire se tijelom poput agenata za posebne zadatke. Triterpeni, koji se ekstrahiraju alkoholnom ekstrakcijom, igraju ključnu ulogu u borbi protiv replikacije virusa, štite od štetnih bakterija te sveobuhvatno podržavaju krvožilni sustav i ublažavaju simptome alergije. Oni su uistinu inteligentni spojevi – citotoksični su samo protiv stanica raka, ali štite one zdrave.

U Reishiju nalazimo i ganoderične kiseline (latinski naziv Reishi je Ganoderma Lucidum) koje blagotvorno djeluju na jetru. Pomažu u apsorpciji, korištenju i skladištenju hranjivih tvari, kao iu ispunjavanju prirodne funkcije detoksikacije tijela koju ovaj organ za nas svakodnevno obavlja.

Reishi također značajno utječe na poboljšanje respiratorne funkcije te pozitivno utječe na mehanizam iskorištenja kisika u tijelu. Slično svom rođaku – lavljoj grivi tj. Lion’s Maneu, pozitivno utječe na regeneraciju neurona, štiti hipokampus (podržava proces neurogeneze, tj. stvaranje novih neuronskih veza) te poboljšava kognitivne i emocionalne funkcije, uspostavljajući psihičke ravnoteže.

Liječi li Reishi rak? Iz in vivo i in vitro testova provedenih na miševima jasno je da inhibira širenje neoplastičnih stanica. Reishi svoja svojstva protiv raka duguje beta-glukanima. Spojevi u gljivi dovode do tzv. procesa anti-angiogeneze. To znači da stanicama raka uskraćuju kisik i hranjive tvari koje su im potrebne za nastavak reprodukcije i rasta. Drugim riječima, Reishi je fantastičan strateg koji podržava funkcioniranje našeg imunološkog sustava.

Koji Reishi proizvod odabrati?

Trenutačno se na tržištu može pronaći sve više reishi proizvoda – ekstrakti u prahu, ulja i sl. Ljekovite gljive sve su popularnije, ali tamna strana popularnosti je veliki broj loših ili nekvalitetnih proizvoda. Proizvođači suplemenata često biraju najjeftinije i najbrže načine proizvodnje jer im je glavni (a nažalost često i jedini) cilj vlastita marža. Budući da potrošači nemaju odgovarajuće znanje, lako mogu prodati Reishi proizvode koji obećavaju čudesna svojstva, ali zbog odabranih proizvodnih procesa ne mogu ispuniti to obećanje. Da bismo razumjeli zašto se to događa i kako izbjeći zamke marketinga, moramo steći osnovno razumijevanje o tome kako kultivirati Reishi.

Odakle Reishi dolazi u dodacima?

U proizvodnji dodataka mogu se koristiti i micelij i plodna tijela. U medicinske svrhe, međutim, koriste se uglavnom plodna tijela. Upravo se u plodnim tijelima gljive nakupljaju bioaktivne tvari poput beta-glukana i triterpena. Terapeutska vrijednost samog micelija je zanemariva. Unatoč tome, mnogi uzgajivači prodaju samo mljeveni micelij. Na pakiranju piše Reishi gljiva i tehnički je to istina. Međutim, medicinska vrijednost takvog proizvoda neće biti nikakva. To je kao da ljudima prodajete lijepo zapakirane stabljike kanabisa i kažete da je to “medicinska marihuana”.

U redu, dakle već znamo da nam je stalo do plodnih tijela. Ali to nije sve. Drugo pitanje je područje porijekla naše medicine. Što je regija iz koje dolazi reishi čišća i netaknuta, to će biti bogatija hranjivim tvarima. Tradicionalno, Reishi se uzgaja u udaljenim provincijama Kine. Međutim, ako reishi raste u kontaminiranom, industrijskom okruženju, ti će kontaminanti prodrijeti u samu gljivu. Stoga je najbolje kloniti se proizvoda čije podrijetlo ne znamo.

Za konačnu kvalitetu proizvoda od velike je važnosti i način na koji proizvođač dodataka dobiva reishi. Četiri su osnovna načina uzgoja. To može biti uzgoj na velikim panjevima, na malim granama, u grow-vrećama ili u laboratoriju u tzv. tekući proces fermentacije.

Najučinkovitija metoda za dobivanje dragocjenog ekstrakta gljive je prva opcija – uzgoj na velikim, najmanje trideset godina starim panjevima iz planinskih područja (s nadmorskom visinom od najmanje 1500 metara). Takve uvjete jamče velika plodna tijela i obilje tvari korisnih za zdravlje.

Druge metode uzgoja su jeftinije i brže, ali su povezane s određenim ograničenjima. Uzgoj reishija na malim granama rezultirat će manjim plodnim tijelima manje bogatim hranjivim tvarima. Uzgoj u plastičnim vrećama za uzgoj brz je i jeftin, no količina triterpena dobivena ovom metodom bit će niska. Ovako uzgojene gljive pogodne su za ukras lonca, ali ne i za lijek. Ipak, većina proizvoda dostupnih u drogerijama i biljnim trgovinama nastaje na ovaj način. S druge strane, laboratorijski proces tekuće fermentacije omogućuje jeftinu i učinkovitu proizvodnju micelija u sterilnim uvjetima, ali na ovaj način nije moguće proizvesti plodna tijela.

Jesu li svi ekstrakti Reishija isti?

Stanične stijenke Reishi građene su od hitina – tvrde, vlaknaste tvari koja čini zaštitnu barijeru. To je ista tvar od koje se sastoje ljušture mnogih rakova i insekata, kao i kljunovi lignji i hobotnica. Ljudsko tijelo nije prilagođeno probaviti hitin jer mu nedostaju odgovarajući enzimi.

Konzumiranje micelija u prahu može dovesti do želučanih problema. Stoga ne kupujte proizvode koji su samo mljevene gljive, a takvih nažalost ima i na tržištu. Kako biste dosegli magiju Reishija, trebat će vam pravi ekstrakt.

Široki spektar bioaktivnih spojeva pronađenih u Reishiju može se ekstrahirati pomoću dva otapala: tople vode i alkohola. Beta-glukani i polifenoli otapaju se u vrućoj vodi. Međutim, za dobivanje triterpena bit će potreban jak alkohol. To znači da je za dobivanje proizvoda koji sadrži kompletan spektar ljekovitih tvari potrebno napraviti dvostruki, hidroalkoholni ekstrakt. Mnogi proizvodi na tržištu obavljaju samo ekstrakciju vode – to je brže i jeftinije, ali ne nužno i bolje. U ovom slučaju u proizvodu nećemo naći triterpene topive samo u alkoholu.

Zaključno, prije kupnje Reishi proizvoda obratite pozornost na sljedeće:

  • Uzgajaju li se gljive na panjevima?
  • Imamo li posla s dvostrukim, hidroalkoholnim ekstraktom?
  • Je li proizvođač testirao proizvod na biološki aktivne sastojke (beta-glukane, triterpene, polifenole) te prisutnost teških metala i drugih nečistoća?
  • Postoje li kemijska punila ili drugi nepotrebni dodaci?
  • Ima li ekstrakt gorak okus?
  • Koja tvrtka daje Reishi dodatak – ima li dokazanu marku i dobre kritike?

Chaga (lat. Inonotus obliquus) raste u divljini, uglavnom na deblima breza, na kojima stvara višegodišnja plodišta. Izvana je …

Prvi dojam se već pojavljuje na jeziku. Izrazito gorak okus koji bi mogao značiti da imate posla s …

Navikli smo na poprilično miran život u smislu evolucije. Imamo određeni dnevni ritam, balansiramo između posla i odmora, …

Shopping Cart