REISHI (Ganoderma Lucidum) – Triterpeni i Antioksidanti

Gljiva Reishi ima dugu povijest medicinske upotrebe na Dalekom istoku. U Kini se naziva “lingzhi”, ili zbog svojih svojstava “gljiva dugovječnosti”. Europsko ime Reishi dolazi iz Japana, gdje ju se zbog njene iznimno rijetke pojave naziva i “gljiva duh”.

Prva farmaceutska enciklopedija napisana u Kini (Ben Cao Gang Mu, Li Shin-Zhen, 1590.) navodi  zasluge gljive Reishi u povećanju vitalne energije, jačanju rada srca i poboljšanju pamćenja.

Danas imamo malo složeniji model ljudskog tijela nego što je to bio slučaj u dinastiji Ming, a imamo i puno bolje alate za proučavanje kemijskog sastava gljive. Znamo da voćno tijelo i micelij Rishija sadrže polisaharide, odnosno tvari koje se u tijelu koriste kao građevni i rezervni materijal te podržavaju aktivnost imunološkog sustava. Međutim, u ovom ćemo se članku usredotočiti na rijetko raspravljane tvari, a to su triterpeni. Triterpeni imaju antioksidativna svojstva odnosno sprječavaju oštećenja stanica uzrokovanih slobodnim radikalima.

Što su slobodni radikali? To su molekule koje nastaju metabolizmom ili ulaze u tijelo hranom. Imajući jedan nespareni elektron, slobodni radikali imaju tendenciju da reagiraju sa stanicama našeg tijela, a to uzrokuje degradaciju stanica, ubrzanje procesa starenja, a može čak uzrokovati i rak. To je takozvani oksidativni stres koji može uzrokovati bolesti srca, aterosklerozu i prethodno spomenuti karcinom. Antioksidanti sprečavaju razarajući utjecaj slobodnih radikala pričvršćivanjem nestalog elektrona i njihovom neutralizacijom.

Glavno djelovanje Reishija je na taj način jačanje imunološkog sustava, što neizravno pridonosi učinkovitosti terapije protiv raka. Studije provedene na skupini od 134 pacijenta (Gao, Zhou, 2003.) statistički pokazuju da svakodnevno uzimanje Reishi-a tijekom 12 tjedana povećava staničnu imunološku stimulaciju.

Iako je antioksidativni učinak izuzetno koristan u slučaju bolesti, njegova je važnost neprocjenjiva u svakodnevnoj izgradnji imuniteta prehranom. Antioksidanti djeluju poput štita, neutralizirajući slobodne radikale, ne dopuštajući neželjenim česticama izvana da ometaju naše tijelo. To rezultira antibakterijskim i antivirusnim učincima. Učinkovitost Reishi gljiva u inhibiciji virusa dokazana je mnogo puta (Eo i sur. 1999, Oh i sur., 2000) i objašnjava se interferencijom antioksidansa u ranim epizodama vezanja molekula.

Ne čudi stoga što se potrošnja reishija u zapadnim zemljama neprestano povećava. Znanstvena metoda još jednom dokazuje mudrost korištenja prirodnih metoda za osiguranje optimalnog funkcioniranja organizma koji je u istočnoj kulturi sadržan tisućama godina. Srećom, danas se možemo pobrinuti za posebne uvjete uzgoja reishija i dobiti ga u velikim razmjerima. I premda je njegov kineski naziv “gljiva dugovječnosti” i dalje relevantan, japanski izraz “gljiva duh” i ne toliko (na sreću našeg zdravlja).

Bibliografija:
Eo S. K, Kim Y. S, Lee C. K, Han SS (1999) Antivirusne aktivnosti različitih tvari topivih u vodi i metanolu izolirane iz Ganoderme lucidum. J Etnofarmakol.
Oh K. W, Lee C. K, Kim Y. S, Eo S. K, Han SS (2000) Antiherpetičke aktivnosti kiselog polisahrida vezanog na proteine ​​izolirane samo iz Ganoderma lucidum i nekombinacija s aciklovirom i vidarabinom. J Etnofarmakol.
Gao Y. H, Zhou S. F, Jiang W. Q, Huang M, Sai XH (2003) Učinci Ganopoly-a (ekstrakt polisaharida Ganoderma lucidum) na imunološke funkcije u bolesnika s uznapredovalim stadijom. Immunol Invest.
Jong SC, Birmingham JM (1992) Ljekovite blagodati gljive, Ganoderma. Napredak u primijenjenoj mikrobiologiji.
Kenneth Jones (2009.). Reishi Mushroom, Drevna medicina u moderno doba. Alternativne i komplementarne terapije.

Izvor SolveLabs.

Navikli smo na poprilično miran život u smislu evolucije. Imamo određeni dnevni ritam, balansiramo između posla i odmora, …

Dodaci prehrani, uz raznoliku prehranu, omogućuju nam da maksimalno iskoristimo tjelesne kapacitete tijekom fizičkih napora. Na tržištu postoji …

Što je serotonin? Serotonin je prirodna supstanca koja funkcionira kao neurotransmiter za prijenos signala između živčanih stanica (neurona) …